The Wildness: Between Fjords

Share

Rok se s rokem sešel. Na české straně pomyslného drátu sedím já – Pavel Pleskač, na té druhé Filip Polách, který nám prozradí, co se za rok od našeho rozhovoru událo a co se chystá. Kdo byl na pražské freeski-filmové premiéře v kině Dlabačov, tak možná ví, o čem bude v zásadě řeč. Kluci společně s filmwood crew připravují svůj první velký filmový projekt o jejich islandském snu. Projekt nese název Between Fjords a víc už nám prozradí sám Filip v našem rozhovoru.

Lukáš a Filip

Čau Filipe, jak se máš a co v posledních dnech děláš? Zima doma v ČR je mizerná, tak jak to vypadá u vás? No a kde máš bráchu (Lukáše)?

Ahoj, pohodička, sedím doma schovaný před už dvou týdenní bouřkou. Zabíjím čas, jak se dá, světla tu máme jen 3h denně takže… Práce, rozcvička, lyže převoskované, hraný nabroušené, surfy zpravené už na třikrát a teď jsem se dal do malby. Skrze toho, že takovou bídu co tu letos dostáváme od počasí, musíš si tu svůj čas produktivně rozpoložit „hahah“. Pár dní zpátky, nedaleko odsud, spadly dvě masivní laviny na městečko, ale díky lavinovým zábranám to neudělalo takové škody. Schytal to jen jeden barák, ale celý přistav a všechny lodě potopené, bo jak ten sníh přistál v oceánu, tak to vytvořilo osmi metrovou vlnu. Lokálové neviděli takové počasí pěkně dlouho, alespoň o sníh tady letos není nouze.
Luke je na severu ostrova, který letos sbírá rekordní množství sněhu a kluci tam přežívají, jak se dá. Tak jako já čekají, až se vítr uklidní a mraky rozpustí.

Pár dní zpátky, nedaleko odsud, spadly dvě masivní laviny na městečko

Island.

Od posledního telefonátu uběhl rok. Co pro vás ten rok znamenal?

Wow, no je toho dost, pokusím se to dát chronologický dokupy. Vše to začalo openingem a prodejem naší první kolekce značky The Wildness Brand, a to doma v Beskydech. Byla to exkluzivní kolekce a slehlo se po ní docela rychle. Zbytek věcí jsem dal na support Between Fjords hithitu. Kolekce budou v budoucnu zcela jiné. Změní se design, materiál atd. Udělat brand tak, jak si člověk představuje je těžké a zabere to mnohem víc času, než se zdá. Lidé v tomhle odvětví určos pochopí, ale jsem furt odhodlaný tlačit to dál a uvidíme, kam se to posune.

The Wildness Brand

No a jsme zpátky doma na Islandu. Kromě nové práce pro Outdoor/Ski Shop, samozřejmě shredy kam se podívám, surfing, občas si dám po session lokální ski resort a trochu se opráší tamnější raily. V březnu jsme se byli s bráchou na Freeride World Tour Qualifiers na severu, kde jsem byl, mimo jiné, pracovně skrz ski shop prodávat lyže a další gear. Co se týče závodu, Luke skočil čtvrtý a já šestý. A to díky tomu, že jsem byl tak napumpovaný a hned ze startu jsem dropoval přímo do nejprudší části culavaru, což nebylo uspěšné ani chytré, když máš pod sebou skály atd. ale tak to se stává.. ‚worth the shot‘, Luke to dal přímou čarou dolů v plné palbě, na čem nasbíral body, které ostatní rideři sbírali pod horou na windlipech s backflipama a dalšíma fancy tríčkama hahah.


Hned po FWTQ jsme začali natáčet 3 týdenní Ski/Surf projekt s Filmwood production. Kde jsme cestovali skrz na skrz celým ostrovem a hledali ty nejlepší podmínky na shred. Dalo to dobrou bídu nám i produkci, která se vrací za měsíc zpátky, dotáčet další záběry.
Jakmile kluci odjeli, tak jsme s bráchou byli pár dní v práci a o něco později jsme dostali hovor, jestli nechceme guidovat lidi v Grónsku. Takové nabídce se samozřejmě neříká ne, takže jsme zabalili saky paky a za pár dní se vyplouvalo malou plachetnicí na jih Grónska. Pět dní plavby na otevřeném moři – osobně to mně a klientům dalo docela bídu. Měli jsme neklidný oceán, takže první dny jsem prospal, ale Luke a Tomík to zvládali jako piráti. Jakmile jsme dorazili k pobřeží, nenašli jsme cestu skrz led do vnitrozemí, takže se nám naše plavba trochu protáhla a kličkování mezi ledovcemi zabralo dost času a nervozita stoupala, protože v patách nám byla bouřka a to nechceš, aby ti mezi polem ledovců ještě svištěly vlny. Každopádně cestu jsme našli a posunuli jsme se do vnitrozemí. Neumím to moc popsat, Grónsko. Absolutně krása, na kterou jen koukáš beze slov, je to další level skiingu. Nejblíže bych to popsal jako Himaláje ponořené v oceánu. Dva kilometry hory vertikalné čouhají z vody a fjordy jsou jako cesty, které to vše propojují. Dali jsme si jen pár lajn, sníh byl jen v kulavárech, což je klasika, ale bylo ho mnohem méně, než jsme čekali. Ke všemu je tam složitý přístup. Když už jsme našli pořadnou horu, tak jsme měli problém zakotvit s plachetnící nebo se kapitánovi něco nezdálo atd. Strávili jsme takhle tři týdny, udělali jsme si pár lokálních kámošů a byli jsme na místech, kde mnoho lidí před námi nebylo a rozhodně nelyžovalo.
Po Grónsku se vracelo vše do normálu. Práce, jarní shredy, vlny, festivaly. Luke a Tomík si dávali dokupy licence v Chamonix (WFA, AAIR1, AAIR2 atd.) aby si mohli založit svoji vysněnou guide company. Já už rok designuju nové hadry a furt něco měním, přidávám, odebírám, a tak nějak to uběhlo až do tohodle momentu.

„Grónsko – Himaláje ponořené v oceánu“

Jak/kdy/kde vznikla myšlenka vytvořit projekt BF? 

Už jsme se o zmínil o čem je Between Fjords v předešlých otázkach. O životě tady. Na to, jak vznikl nápad na Between Fjords, bych se ptal režiséra Martina Smékala a producera Jaroslava Bláhy. Vím, že kluci mají za sebou pár surf filmů, které v ČR měli docela úspěch, např. No Wave Back s big wave legendou, Matějem Novákem. Ale pokud vím, tohle je první big mountain ski projekt pro kluky a určitě nám chyběl gear na naše vysněné záběry skiingu. Rok a něco zpátky, klukům od Filmwood dal vědět náš dobrý kámoš, profi fotograf Petr Hricko. A nějak se jim zalíbil ten lifestyle a rozhodli se to dát na kameru.

Můžeš nám něco málo prozradit? O čem Between Fjords bude? 

Mužu říct, že to bude o lyžovaní, surfovaní, počasí, lokálech, mě a bráchovi. O pozitivních i negativních emocích bo nám počasí moc nepřálo, což tady není překvápko, ale mimo jiné, naprosto dechberoucí záběry tohodle ostrova. Občas tě dostane na kolena a občas vynese do oblak. Dost mluvení na můj vkus. My s bráchou jsme dost private lidi a pustit si do života celou film crew bylo složité a težké, ale je to dokument a nakonec bylo srandy kopec. 

Občas tě to tady dostane na kolena a občas vynese do oblak.

Kdo tvoří produkční tým a jak to mezi vámi funguje? Počasí na Islandu se může měnit každou minutou, to musí být pro produkci celkem výzva.

První produkční tým filmwood v roce 2019 tvořil Režiser Martin Smékal, Producer: Jaroslav Bláha, Dron pilot: Ondra Hájek, Kameraman: Jan Sluka, Fotograf: Petr Hricko, a pak náš private fotograf a bestfriend Vidir Bjornsson. Docela banda, ale všichni naprosto top lidi odhodlaní to dotáhnout do konce. Během našeho prvního natáčení se přes ostrov přehnala vlna veder a sníh kolem pobřeží roztál. Proto jsme museli šplhat vysoko do hor pro dobré podmínky. Ale o tom je lyžování tady, dostat se ke sněhu, a pak vylézt na vrcholky hor. Co se týče surfu, taky to nebylo neideálnější, ale vlny jsme našli. Přesto všechno nás doprovázel vítr, déšt, atd. Kluci si museli zvyknout hlavně na to, že tady se nic nedá předvídat, nejsou tu žádné webky a dřive než vylezeš z auta, počasí se muže změnit. Každopádně byla to výzva pro všechny. Full respekt klukům z produkce a modlím se, ať nám to letos s podmínkama vyjde. Všechny Surf nebo Ski produkce se sem minimalně dvakrát vracely, aby se natočilo vše, co se potřebuje, z důvodu nepříznivého počasí.

Dá se takové natáčení užít? Nebo na zábavu není moc čas?

Hahahahah dobrá otázka, no abych řekl pravdu, možná jsme si to z Lukem a dalšíma riderama užívali až moc, takže jsme si jezdili jako pánové, ale mimo kamery a díky našemu volnomyšlenkářskému přístupu jsme to produkci moc neulehčovali, za což se omlouvám Martinovi hahahahah. Když si to člověk vše šlape, tak máš jen jednu možnost tu lajnu natočit a když se něco pokazí, tak je to passe. Naštěstí jsme těch lajn dali dost, takže nějáké záběry tam určitě jsou. Takže abych tu otázku shrnul, určos si najdeš čas si to užít, ale musíš být aj zodpovědný, ať se natočí vše, co se potřebuje.

Kluků putování Grónskem

Bude mít BF svojí premiérové tour? Kde a kdy bude možné projekt vidět?

Sledujte instagram a facebook pro upřesnění data premiéry. Každopádně premiéra by se měla konat na přelomu května a června… snad sem nebude muset produkce letět po třetí kvůli počasí haha. Premiéry budou po celé ČR v kinech a dalších outdoor film festivalech.

Gazik 🙂

Slova závěrem?

 Natačení BETWEEN FJORDS tento rok bude epic. Produkce ale potřebuje support. Prosím, koukněte na jejich Hithit, kde můžete koupit něco z Wildness kolekce nebo od Freeskier.cz, který také přispěl… Pomozte nám supportnout projekt, aby se mohl dotáhnout dokonce, a pak uvidíte ten struggle. hahahah
Nová kolekce od Wildness bude koncem roku a Lukeho Guide Company dream pokud by si s náma chtěl někdo zalyžovat na Islandu nebo v Grónsku, informuj se. Nicméně pracujeme na dalších projektech, které nechávám zatím v tajnosti, ale určos o produktivitu není nouze.


Bless you all,
Nezapomentě čeknout trailer.