Světové rekordy v nejrychlejší jízdě na switch

Share

Freeskieři mezi sebou neměří síly jen v nejdelších skocích a nejtechničtějších tricích. Někdy se hecují třeba i do nejrychlejší jízdy a to rovnou v jízdě pozadu neboli na switch. V Guinessově knize rekordů pak najdeme hned několik lyžařských zápisů v nejrychlejší jízdě pozadu, na které se teď podíváme.

Holky mají přednost, takže začneme zatím jediným zapsaným holčičím rekordem.


Emilie Cruz – 107.143 km/h (27. 03. 2017)

Nejrychlejší dámskou jízdu na switch předvedla francouzská freeskierka Emilie Cruz. Stalo se tak 27. března 2017 ve středisku Les Carroz, kde ji byla naměřena rychlost 107.143 km/h. Tento rekord zatím žádná holka nepřekonala a nevypátrali jsme ani záznamy o jiném předchozím dívčím rekordu.

Teď už se vrhneme na kluky a vrátíme se v čase zpět do roku 2012. To napadlo norského freeskiera sjet na switch dopad mamutího skokanského můstku. A jak to dopadlo?

Anders Backe – 128.7 km/h (21. 02. 2012)

Andersovi zaznamenali rychlost 128.7 km/h, což se zapsalo do Guinessovi knihy rekordů jako nejrychlejší mužská jízda na lyžích pozadu!
Zajímavý je výčet Andersovi lyžařské výbavy, který k tomuto rekordu použil: freestyle lyže Head Caddy, vázání Tyrolia Mojo 18, lyžařské boty Head Raptor Project RS boots, hůlky Leki Rodeo a jeho vlastní lajna oblečení od značky Bergans of Norway, kterou si však k tomuto rekordu vzal o pár čísel menší než obvykle.

Andersovi rekord vydržel 5 let do roku 2017, kdy se ho rozhodl trumfnout švýcar Elias Ambühl.

Elias Ambühl – 131.23 km/h (27. 02. 2017)

A když si Elias něco usmyslí, tak je z toho rekord. Elias překonal Anderse sice jen o necelé 3 km/h, ale i to se počítá a tak nový a zatím nepřekonaný rekord v nejrychlejší jízdě na switch nese jméno Eliase Ambühla. Rekord se uskutečnil ve švýcarském středisku Arosa. A my u tohoto rekordu ceníme zejména přeskok do switch, kdy Elias už mohl jet nějakých 100 km/h.

EXTRA REKORD

V Guinessově knize rekordů jsem našli ještě jednu perličku. Z roku 2009 je tam zapsaných nejrychlejších 100 m ujetých na lyžích pozadu od anglický freeskier Andy Benneta. Tento rekord se uskutečnil v lyžařské hale Milton Keynes v Anglii. 100 m ujel Andy za 9.48 sekundy což nám vychází na rychlost zhruba 38 km/h (jen pro představu Usain Bolt uběhl 100 m za 9.58 sekundy). Tohle je tedy spíše šnečí rekord, který by se dal snadno překonat. Při pohledu na lyžařskou halu se ale vůbec nedivíme, že se Andymu nepodařilo vymáčknout větší maximálku. U rekordo ještě stojí, že na trati byli napíchány 4 branky na slalom. K tomuto rekordu se nám bohužel nepodařilo dohledat ani žádné video.


Máš další informace o některém z těchto rekordů, nebo tě napadají jiné zajímavé lyžařské rekordy? Hoď nám info do komentáře.