Report – Sportareál Klíny

Share

Konečně i v Čechách po několika letech nasněžilo malinko víc sněhu než bývá zvykem, a tak celá republika vyrazila hned po Vánocích na české kopce a svahy. Není snad jediná sjezdovka v naší maličkaté vlasti, která by nebyla od povánoční sněhové nadílky v provozu. Každý kdo alespoň jednou za život stál na lyžích, po tolika letech „zelené“ zimy, vyrazil natěšený zalyžovat si na bílé kopce. Všechny skiservisy a skipůjčovny můžou zase začít praskat ve švech.  My lyžaři si bohužel postojíme pořádnou dávku času u vleků a lanovek, protože jejich kapacita naprosto neodpovídá nenasytnému českému lyžaři, který si může konečně po dlouhé době zalyžovat i v Čechách.

A protože já nejsem zastánce sáhodlouhých front a pošlapaných lyží u vleků, kdy po půlhodině stání klepete „kosu“ a ujdete necelých deset metrů, rozhodla jsem se, že zkusím nějaký menší lyžařský resort, kde nebude tak „přelidněno“.

V Krušných horách jsem narazila na středisko, které mě příjemně překvapilo. Jedná se o Sport areál Klíny. Vím o něm už delší dobu, nicméně jsem se až teď rozhoupala k tomu, abych tam vyrazila. Malý rodinný resort, který na tebe vykoukne z mlhavých, smogem zamořených nížin, kousek za Litvínovem tě okamžitě naplní rodinnou atmosférou. Přesně tak, jak slibují jejich webové stránky. Stačí vyjet pár serpentýn, a jste v jiném světě. Při příjezdu do resortu na vás čeká hned několik příjemných překvapení. Jedním z nich hned na úvod je to, že pohodlně zaparkujete a do 5 minut dojdete ke kase.

Další věcí, která je vážně super, že si koupíte za moc příjemný peníze skipas, vyjde na 440 korun za celý den, půldenní pak na 330 korun. Potom co si koupíte permici, nazujete lyže a hned jedete ze svahu.

Jako jedno z mála středisek mají totiž Klíny nástupní místo na sjezdovku na vrcholu svahu, kde i končí 4 sedačková lanovka.

Každý si tu najde své, ať už zázemí pro nelyžaře (bar, kiosek s občerstvením nebo restaurace), tak i pro nás nadšence (skiservis, 4 místná lanová sedačka, lyžařská a snb škola s dětskou školičkou, která je bokem od hlavních sjezdovek.) Sjezdovek je tu 5 na bezmála 2 km. No a kdo nerad lyžuje, může jít na běžky, je tu celkem 39 km tratí.

Na webových stránkách jsem se sice dočetla, že je snowpark mimo provoz, ale i tak jsem vytáhla svoje freestylové lyže.  Stále jsem doufala, že tu i přesto bude stát pár překážek. Našla jsem však jen pár zasněžených, neopečovávaných a v lese mezi stromy zapasovaných chátrajících rekvizit, které připomínaly zbytky dříve provozovaného snowparku. Velká škoda. Vzhledem k tomu, že se zde ještě v roce 2015 jel český pohár ve freeskiingu. S tím tady tedy nepočítejte – palec dolu.

Jinak za mě příjemně prožité odpoledne, a pokud toužíte strávit půlden s celou rodinou na svahu, kde si každý najde své (Praha cca 90 minut jízdy) za dobré peníze, doporučuji.

Více informací o středisku naleznete na webových stránkách www.kliny.cz nebo facebooku Fb Klíny.

Autor: Bětka