Šimon Bartík – letní rozhovor

Share

Šimon Bartík (známý také jako Šimba) je aktuálně jeden z nejnadanějších českých freeskierů. Zeptali jsme se ho, jak se připravuje na zimu, zda chodí do posilovny i jestli má čas si ještě užívat léto. Vše se dozvíš v následujícím rozhovoru.


Ahoj Šimbo, jak se daří a co teď děláš?

Čau Ondro, jsem na cestě do Zermattu a právě si dávám zastávku v Garmischi, kde nabírám německýho skiera Sebastiana Heina. Vzpomínám, jak jsem tu byl asi před 7 rokama s rodičema, v tý době v ještě fungujícím parku na Zugspitze. Dneska nás čeká cesta do Švýcarska a zejtra už ježdění. Dal jsem si 2 měsíční pauzu od lyžování, takže se docela těším.
Zermatt byl super, ale už jsem zpátky v ČR, kde s klukama s Czech Freeski trénujem na Kolbence a následně pojedeme k dinosaurům do Štítů. (byl jsem neschopnej rozhovor poslat dřív, promiň Ondro:( )


Připravuješ se nějak speciálně na zimní sezónu?

S repre jsme měli 3 kondiční soustřeďka, jedno jsem bohužel teda vynechal kvůli nemoci. Jinak se pravidelně zpevňuju v podstatě každej den.

 

Přijde mi, že se v poslední době bere freeskiing už více profesionálněji. Když porovnáš svojí letní přípravu třeba před 3 lety a nyní, pozoruješ to i na sobě?

Jojo určitě, letos skoro nemám čas na lelkování a opalovačky v jugošce. Snažíme se do toho šlapat celý léto, skákání na lyžích, různý ty kondička, posilky a medicimbály. Ale i ta posilka, kterou jsem dřív moc nemusel, mě celkem začla bavit, hlavně teda benč.

 

Co ti vyhovuje k tréninku nejvíc? Skákání do vody/molitanu/bagu?

Asi jsem pořád vodní týpek. Molitan, co se týče lyží, neuznávám, mám s ním špatný osobní zkušenosti. Bag záleží jak kterej, asi bych radši preferoval skočit do hromady kamení, než do takovýho, co bejval v Rejdicích. Ale ty nový bagy s dopadama se sklonem se s tím samozřejmě nedaj srovnávat, do toho se dopadá příjemně.

 

Měl jsi už možnost vyzkoušet i ten nový nafukovací bag, který kopíruje dopad?

Vyzkoušeli jsme si do toho skákat s Vojckem v Kreischbergu a musím říct, že to fakt nebylo špatný. Hejtovat to s tím, že je to podvádění, což momentálně dost lidí prohlašuje, mi přijde trochu pokrytecký. Lidi odjakživa skákali do vody, na trampošce, na bruslích do molitanu, aby se naučili nový triky s menším rizikem zranění, než přímo na sněhu. Jak se teda pozná hranice co je core a cool a co už je atletismus, napíše se to někam do tabulek, nebo se to prostě nechá free, ať si každej dělá, co uzná za vhodný?

Kdybys měl možnost celoročně lyžovat na sněhu, využil bys vůbec některou z těchto tréninkových možností (bag, voda, molitan)?

Těžko říct, určitě jsou lidi, který jen lyžujou na sněhu a vyjezděj se tak, že si troufnou zkoušet nový triky přímo ve snowparku. Ale bezbolestně si něco vyzkoušet není špatný. Třeba i Henrik, kterej lyžuje skoro nonstop, se naučil switch back to back triple na bruslích do molitanu a pak s tím ovládnul XGames, takže to asi trochu může pomoct:).

 

Nemůžu si vybavit, jestli jsem tě viděl skákat na trampolíně. Chodíš někam skákat, pomáhá ti to při učení nových triků?

Musím říct, že si na trampolíně připadám trochu jako ryba na suchu, ale snažím se s tím trochu pohnout. Neumím skákat na jednom místě, takže se často bojím, že vyletím ven, haha. Ale z trampolíny do molitanu je to lepší, tam se umím trefit. Teď bude na Kolbence velká trampolína s foampitovým dopadištěm, tak to snad bude dobrý.

 

A co říkáš na nějaké balanční pomůcky jako je třeba indoboard, bosu nebo chůze po slackline?

To jsou pro mě dost zábavný věci, bosu mám a pravidelně používám. Taky rád operuju přímo s takovým tím míčem na sezení, vřele doporučuju na balanc. Indoboard i slacklajna jsou super, jen se to musím pořádně naučit! Slackline mě začala bavit až poslední dobou. Tuším, že poprvý jsem ji přešel teprve 2 roky zpět, ale je to dost zábavný a návykový.

 

Máš už plány na zimu? Víš co tě čeká za závody nebo je na to ještě moc brzy?

Úplně přesnej plán nemám, klasicky budu na podzimních ledovcích v Rakousku, pak nějaký závody, nejepesnější by z toho mělo bejt Mistrovství Světa v Park City, kam se vypravíme s Vojckem a Pepíkem Hnátkem (Daly). Na jaře bych opět rád vyrazil do USA do Mammothu nebo Colorada. Taky určitě něco potočim:).