Rozhovor s Maddie Jones

Share

S blížícím se koncem australské sezóny jsem se rozhodla vyzpovídat moji kamarádku Maddie Jones. Maddie je, totiž po Russu Henshawovi, asi nejvýraznější osobou australské scény, a to nejen díky nahým backflipům, které tak ráda předvádí. Mimo ně, je ve své rodné zemi známá svým volnomyšlenkářstvím a entuziasmem, a často se nějakým způsobem podílí na významných lyžařských událostech. Fotila třeba na SLVSH cupu v Perisheru nebo na One hit wonder. Během několika posledních sezón stála za zrodem různých videoblogů z Perisheru, ve kterých se buď objevila nebo je natáčela a stříhala. Dále občas píše třeba i pro Newschoolers a jiná australská média, a ovlivňuje tak dění ve freeskiingu. Jejími spozory jsou: K2 Full tilt, Giro, Eivy, Standard socks a Rhythm.

Maddie Jones

Ahoj Maddie, hned na začátek jedna obligátní otázka. Co tě k přivedlo k freeskiingu?

Lyžuji už od malička, a dokonce jsem chvíli pracovala jako instruktorka. Po několika letech učení jsem začínala ztrácet zájem o lyžování. Pak mě pár kamarádů vzalo do parku, a to ve mně probudilo novou lásku k zimním sportům. Bylo to, jako kdyby se mi otevřel úplně nový svět: plný zábavy, překonávání se a kreativity.

Maddie na domácím hřišti – v Perisheru

To sama dobře znám. Tvoje zimy oproti našim však probíhají netradičně…

Máš pravdu. Austrálie se nachází na jižní polokouli, a moje zima je, když máte léto. Je o něco kratší, ale díky perfektnímu parku v Perisheru to nevadí. Když skončí, nastává pro mě zvláštní období zasvěcené vydělávání peněz na sezónu. První část léta pracuji, díky čemuž si vydělám na zbytek sezóny na severní polokouli. V Austrálii máme naštěstí dobré platy, a tak můžu v únoru zamířit do USA, kde strávím zbytek sezóny. Většinou jsem v Coloradu, Utahu nebo u Lake Tahoe. Pak se vrátím domů a za chvíli začíná naše sezóna. Všechno mám přitom na jeden skipass, což je super. Jedinou nevýhodou je, že si moc neužiji léto, ale mně to nevadí. Jsem jedna z mála Australanů nevyhledávajících pláže.

Už si sama zmiňovala, že část roku pracuješ. Přesto, freeskiing je pořád finančně velmi náročná aktivita, jak to zvládáš?

Kromě toho, že si doma vydělám docela dost (průměrný plat je v Austrálii u sezónních prací min. 25 AUD/h, což je něco kolem 400 Kč/hod), mám štěstí na dobré rodinné zázemí, což pomáhá. Navíc, veškerý čas, který mimo sezónu nestrávím vyděláváním peněz, pokládám za ztracený. Taky musím zmínit přátele v USA:  např. pomohou s výhodnějším zapůjčením auta.

Jakou roli zde hrají sponzoři?

Velkou. Ráda bych zde řekla, že od žádných firem nejsem placená, a ani se nepokládám za hodnou finanční kompenzace. Nicméně, nové lyže, lyžáky, hůlky, vázání, brýle, helma či oblečení a další věci na novou sezónu, je ta největší možná pomoc, kterou můžu dostat. Lyžování je drahý sport a kompletní výbava stojí opravdu hodně.

Maddie v prašanu

Zvažuješ závodění na mezinárodní úrovni? Většina lidí tě považuje spíš za vyznavače filozofie „bavit se lyžováním“ (skiing for fun).

Je to tak, ale po letech lyžování jen tak pro sebe, jsem se rozhodla, že právě tohle zkusím. Připojila jsem se k tréninkům našeho národního týmu, a uvidím, jak to půjde dál. Ještě mám hodně na čem pracovat.

Přemýšlíš někdy ve svých 28 letech, zda sis vybrala správně? Jestli třeba nezahazuješ svojí budoucnost nebo kariéru jen kvůli zábavě?

Haha ne.  Je to špatně? Nikdy jsem na sebe nekladla žádné nároky a ani rodiče mě do ničeho netlačili. Nejsou zrovna univerzitní typy a jsou šťastní, pokud já jsem šťastná a to vážně jsem, tak proč ne. Máme jen jeden život, tak proč nedělat, co nás baví.

Vím, že jsi šikovná na focení. Je to něco, co bys zvažovala jako kariérní možnost?

Možná je to zvláštní, ale ne. Fotím ráda vlastně jenom na sněhu. Nikde jinde mě s foťákem nikdo neuvidí. Asi je to tím, že sama mám ráda, když mi někdo udělá dobrou fotku na lyžích a líbí se mi, když ten pocit můžu zprostředkovat někomu jinému. Taky mě baví ten proces hledání nejlepšího úhlu, lyžaře, který na překážce předvede něco zajímavého atd. Ale v zásadě je to podobné jako s lyžováním. Baví mě, že oboje dělám jen pro radost.

Keystone, Colorado

Když se bavíme o focení. Co si myslíš o nahých photoshootech některých (Lisa Zimmerman, Zuzička Stromková, Gus Kenworthy) z populárních lyžařů?

Ehm. Myslím si, že Gus a holky jsou dva rozdílné případy. Mám pocit, že Gus tak nějak odkládá své lyžařské kořeny a snaží se hlavně proslavit a to se mi nelíbí.

Máš pravdu, že jde o rozdílné případy. Nicméně Gus pouze kapitalizuje svůj potenciál a často taky používá svůj hlas ve prospěch LGBT skupiny, co je na tom špatně?

Asi máš pravdu, každý má právo využít svoje možnosti, jak nejlíp umí.  U holek je to složitá situace k vyjádření názoru. Určitě je neodsuzuji. Každá žena má právo se svým tělem nakládat jak chce. Není na tom nic odsouzení hodného. Ženské tělo je krásné a holky byly nafocené hezky. Doufám, že za to dostaly pořádně zaplaceno haha. Já sama bych do toho asi nešla, třeba kvůli rodičům.

Říkáš, že bys do toho nešla, ale skáčeš a natáčíš nahé backflipy a frontflipy. Jaký je v tom podle tebe rozdíl?

Haha zrovna jsem jeden dělala včera. Pro mě je to tak, že je dělal Shane McConkey, pionýr našeho sportu a od té doby ho v tom okopírovalo s velkým úspěchem mnoho kluků, často i třeba na big airech. Tak jsem si řekla, proč bych to nemoha udělat já. Je to hodně o tom, že v tom vlastně nevidím rozdíl, i když obvykle je ženskému a mužskému tělu připisován. Tak jsem to udělala. Taky se musím přiznat,  že se mi libí, když to lidi baví. Ráda jim vyvolávám na tváři úsměv, podobně jako když fotím. Je to adrenalin a je to ve výsledku tak osvobozující. Ten rozdíl je asi v tom, že v tu chvíli mi moje tělo nepřipadá nijak sexuálně atraktivní spíš naopak. Moje rodiče to pobavilo. Pořád čekám, kdy to udělá nějaká další holka a tímto je nepřímo vybízím haha.

Mohla by jsi mi na závěr prozradit, co tě inspiruje?

Moji přátele a hlavně další holky na lyžích. Na holkách v tomhle odvětví je něco speciálního. Osobně mě také inspirují silné ženy v dalších sportech a rodina. Všichni lidé, kteří dělají, co je baví a jsou kreativní, mě vlastně inspirují.

Maddie, děkuji za upřímný rozhovor a přeju ti jen to nejlepší. 

Autorka článku s Maddie na fotce k videoprojektu COOCHIE, který Maddie realizovala