Report: Big Air v Městě Kremnica FIS Europa Cup

Share

Akce Big Air v Městě je nesmrtelnou stálicí česko – slovenské freeski/snb scény. Její již dvanáctý ročník se uskutečnil mezi sedmým a osmým únorem a my se teď v krátkém reportu podíváme na to, jak tahle bitva o slovenský vzdušný prostor dopadla.

Slušná mezinárodní účast.

Z celé Evropy se do tatranské Kremnice sjelo reprezentovat svojí vlajku na dvacet šest letců z jedenácti zemí, pro které organizátoři během několika týdnů připravili historicky největší skok, s rozjezdovou věží ve výšce 12-ti metrů, přímo uprostřed Štefánikovo náměstí, a to navzdory teplému počasí a dešťům. Klobou dolů.

Podujatie je každoročne spojené s náročnými niekoľkotýždňovými prípravami. „Námestie sme od Vianoc umelo zasnežovali. Len vďaka tomu sa nám podarilo podujatie zorganizovať, keďže nás ešte na začiatku týždňa potrápilo oteplenie a výdatné dažde,“ hovorí organizátor Ondrej Horváth.

Rozjezdová věž.

Program Evropského poháru odstartoval kvalifikací v pátek a do finále posunul deset postupujících. Nepostupující si mohli napravit reputaci v kategorii Open, jejíž kvalifikace otevřela sobotní dějství na fanoušky a sluncem pokrytém Štefánikovo náměstí. Finále kategorie open ovládl ruský reprezentant Dmitrii Mulendeev, kterého na trůn doprovázel Vito Backhausen z Německa a domácí mladá puška Mišo Oravec.

Kategorie Open rozproudila v žilách krev nejen místnímu davu, ale také jezdcům královské kategorie, nezbylo tedy nic, než odstartovat velké finále Evropského poháru. Rozhodčím to jezdci moc neulehčili, vzhledem k tomu, že většina z nich skákala rotace o 900 stupňů. Italský hřebec Leonardo Donaggio tak nenechal nic náhodě a se svojí sw 1080 s double safety vyskočil přímo na první stupeň pořadí. O stupínek níže se postavil fin Miika Virkki se sw devítkami na obě strany. A bronz, s corky devět do obou stran, uhájil rus Dmitrii Makarov.

Medailisté královské kategorie.
Medailisté kategorie Open.