První čech ve finále SuperUnknown

Share

 

Šimon Bartík se jako první Čech dostal do finále video soutěže SuperUnknown!

SuperUnknown je legendární koncept pro méně známé talenty, který pořádá Level 1 Production již 14 rokem.
Jezdci do soutěže posílají svá videa, ze kterých byl dříve rovnou vybrán vítěz, který měl možnost natáčet s Level 1.
V posledních letech systém probíhá trochu jinak. Z videí je neprve vybráno 10 finalistů, kteří se sejdou v USA a společně jeden týden jezdí a natáčí. Až poté si sami jezdci mezi sebou vyberou nejlepšího, který opět dostane možnost natočit part do Level 1 videa.

 

Tento rok se českému freeskiingu podařil obrovský úspěch… Šimon Bartík se probojoval do finále této soutěže.
To nás samozřejmě zaujalo a Šimbu jsme vyzpovídali.

 

Nejdřív si ale dáme první ze třech finálových editů.

 

1) Čau Šimbo, hned z kraje velká gratulace. Dostat se do finále SuperUnknown je skvělý úspěch. Vím, že jsi se o to pokoušel i v předchozích letech. Pamatuješ si, kdy a jak jsi se letos dozvěděl o svém postupu?

Čau Ondro, díky moc. Zkoušel jsem to cca 4 roky zpátky, to jsem se nedostal ani do semifinále. Loni jsem se sice do finále probojoval, ale shooting mi utekl kvůli zranění. Letošní pozvánku si pamatuju moc dobře, bylo to v den, kdy se mi podařilo zajet 2. místo na Evropáku ve Slovinsku. Mail od Level 1 croo jsem otevřel v dodávce s repre a mlaďákama, tak jsem si s nima celkem zakřičel, hehe:).

 

2) Přibliž nám, jak probíhalo finále. V jakém resortu se jezdilo, kolik tam bylo jezdců, kameramanů, jaké spoty se jezdily?

Finále se odehrávalo ve Winter Parku v Coloradu, kde už byla ukončená sezóna, takže jsme měli park jen pro sebe. Překážky jsme si víceméně sami vymejšleli a shapers to pak dávali dohromady v reálu, musim říct že předváděli super práci. Každej den jsme jezdili cca 2-3 překážky, většinou od půl 2 třeba do 6-7 a většinou byly kolem 3 kamery a jeden foťák. Josh Berman říkal, že letos vybírali top 10 riderů z cca 90 editů, takže bylo opravdu na co koukat. Každej jezdec to zabíjel a vyhecovalo tě to do věcí, který bys třeba sám ani nevymejšlel. Ještě se k nám na chvíli přidal Will Berman nebo Keegan Killbride, takže triky padaly neskutečný.

 

Video z finále – part 2.

 

3) Řekni nám, jak taková akce probíhá organizačně? Měli jste zajištěný odvoz z letiště, ubytování apod? Určitě všechny zajímá i finanční stránka. Prozradíš nám, co všechno jste měli hrazené?

Já jsem v USA trávil už 14 dní předtím, takže jsem se na místo dopravil s dalšími finalisty Remcem, Jessym a kameramanem Carlem. Zbytek riderů Level 1 vyzvedával na letišti, měli jsme lehkou welcome party v Denveru a pak přejezd do Winter Parku, kde nám areál poskytnul hotel a Level 1/Winter Park se o nás od tý chvíle postaral. Letenky si museli všichni řešit sami. Rád bych tímto poděkoval sponzorům Snowpanicu a Out Of za support mýho dobrodružství.

 

4) Vraťme se zpátky k ježdění. Z videí je patrné, že úroveň triků byla neskutečná u všech riderů. Máš ale přeci jen nějakého jezdce, kterého bys vyzdvihnul nad ostatní?

Ve videu je jen malý procento všech bangerů co padlo, většina jezdců byla fakt jinde. I Josh říkal, že takhle vyrovnaný finále nikdy neměli, vítěz nakonec vyhrál o jeden jedinej bodík (všichni riders tajně hlasovali pro nejlepší tři, kterým rozdělili po 5, 3 a 1 bodu). Já sám jsem měl tak 6 oblíbenců, který to podle mě mohli vyhrát. Jessy Desjardins, Jacob Bellanger a Joel Magnusson měli stylu na rozdávání, Hunter Hess a Sam Zahner dávali nesmyslný technický triky, Remco Kayser zase prokázal cit pro terén, styl i techniku. I ostatní finalisti měli co nabídnout a byla radost všechny pozorovat, každej s trochu jiným přístupem a jiným stylem.

 

Děkuju za rozhovor. Užij si posledních pár dní v USA.

 

Třetí finálové video SuperUnknown.

 

A kdo že letos tedy vyhrál? Vítězem se stal, pro nás celkem neznámý sympaťák, Remco Kayser. 

Stále tě tato video soutěž nechává chladným? Podívej se na kompletní seznam vítězů předchozích ročníků a zjistíš, že SuperUnknown opravdu hýbe freeski světem:

2004 SuperUnknown I Corey Vanular
2005 SuperUnknown II JD Zicat
2006 SuperUnknown III Michael Clarke
2007 SuperUnknown IV Tom Wallisch
2008 SuperUnknown V Jon Brogan
2009 SuperUnknown VI Niklas Eriksson
2010 SuperUnknown VII Logan Imlach
2011 SuperUnknown VIII Sig Tveit
2012 SuperUnknown IX Lucas Stål-Madison
2013 SuperUnknown X Magnus Granér
2014 SuperUnknown XI Mitchell Brower
2015 SuperUnknown XII Jonah Williams
2016 SuperUnknown XIII Keegan Kilbride
2017 SuperUnknown XIV Oliver Karlberg
2018 SuperUnknown XV Remco Kayser

 

Na závěr si dáme ještě jednou bonusové video. To je natáčené pouze z dronu a záběry vypadjí opravdu skvěle. Podle nás je tohle budoucnost freeski videí.