Petr Křivánek

Share

Dneska si vyzpovídáme našeho nejvyššího – zakladatele nejen tohohle blogu.

TK: Ahoj, Křivas, co děláš a kde teď zrovna jseš?

PK: Čauves Króča, právě jsem se vrátil z Livigna zpátky domů do Prahy. Teď mě čeká dohánění práce za ten týden, co jsem byl pryč, ale vyšlo nám super počasí a rozhodně to stálo za to.

Mezi freeski komunitou tě v současnosti znají spíš kluci, co už nějakej pátek jezdí, zkus se nám teda, prosím, lehce představit.

Naši mě pojmenovali Petr Křivánek. Je mi 24 a vyrůstal jsem ve Špindlu. Prvně jsem asi 7 let jezdil v brankách a pak jsem přešel na freeskiing. Před 6 rokama jsem šel do Prahy na vejšku a už jsem tu zůstal. V současnosti tu vedu Freeskibazar a Freeskier.

Pár let zpátky jsi spolu s legendární 59th Family patřil k český špičce, jak na tohle období vzpomínáš?

Skvěle. Mě to strašně bavilo. Byli jsme skvělá parta a tím, že jsme bydleli na horách, tak jsme ve snowparku trávili každou volnou chvíli. Pomatuji si, jak jsme vždycky po škole spěchali do Špindlu, abychom dali alespoň pár jízd v parku. S klukama se pořád vídám, ale většinou už spíše na nějakých akcích než na lyžích.

Freeskiing se od tý doby hodně posunul, máš teď nějakýho favorita (z Česka nebo i zahraničí), kterýho rád sleduješ a fandíš mu?

Nejvíc se mi líbí jak jezdí Harlaut. Jezdí extra ve stylu, ale dává u toho skvělý triky.  A taky mě hodně baví Candide Thovex. On toho neprodukuje moc, ale vždycky, když vypustí nějaké video, tak je to skvělý. Z Česka mě baví hlavně mlaďáci na kterých je vidět, že se hodně posouvají a mají šanci to někam dotáhnout.

V současnosti už tě v parku potkáme horko-těžko, co za tím stojí?

Nejvíce to asi ovlivnil můj odchod do Prahy na VŠE společně s tím, že jsem tu začal pracovat. Tím, že se zaměřujeme hlavně na zimu, tak je ta práce poměrně hodně koncentrovaná a většinou je potřeba tu být. Volna si pak užívám na jaře a v létě, ale to se spíše vydáme někam za mořem než na hory. S přítelkyní trávíme hodně času na kitu, takže vyhledáváme spoty, kde je vítr a voda.

Co tě vedlo k založení Freeskibazar.cz?

Freeskibazar jsem založel společně s příletkyní a důvody byli hlavně dva.

  1. Chtěli jsme dělat něco s lyžema, protože oba jsme jezdili a bavilo nás to. A ani jeden z nás není prototyp zaměstnance.
  2. Když jsem ještě jezdil, tak mě hodně firem sponzorovalo a hodně mě kluci okolo freeskiingu pomáhali. Většinu sponzorů co jsem měl, mně domluvili kamarádi sami od sebe. A tak jsem chtěl do freeskiingu něco vrátit. A Freeskibazar je super prostředek. Proto podporujeme skoky do vody(BigAir.cz, Harakiri Jump a když byl ještě funkční tak i freejump). Plus dávám nějaké vybavení spoustě mlaďákům, aby se mohli bavit lyžování a alespoň trošku jsme jim snížili náklady s tím spojené. Smysl vidím hlavně v podporování mladých kluků, protože mi příjde, že jsou v ČR na špičce pořád stejný kluci, jako když jsem jezdil já a těch mladých moc nepřibývá a to bych chtěl změnit. Na příští rok máme v této oblasti velké plány. Chtěli bychom udělat dva týmy kluků po 4-5 lidech a ty více podporovat. Dávat jim vybavení, permice atd.

A proč jsi založil ještě Freeskier.cz?

Protože mi přišlo, že v ČR chybí portál, kde by člověk našel různé rady jak na skoky, triky, raily atd. Chtěl jsem, aby vznikl portál, kde každý freeskier najde inspiraci a články, které mu mohou pomoci v jeho ježdění. Proto bychom příští sezonu chtěli dál pokračovat v různých návodech, točit trick tipy, rozhovorech s freeskierama atd.

A také chceme FreeskiBazar sloučit s Freeskier.cz a pustit se i do prodeje nových věcí, aby se mohl člověk u nás kompletně vybavit. Takže i různé doplňky jako jsou helmy, brýle atd.

 

 

 

 

 

Oukej! Doufejme, že se ti bude i dál dařit a ještě si dáme závěrečnej rozstřel.

 

Rozstřel s Křivasem:

Skoky nebo raily?

Určitě raily. Vždycky mě bavili víc raily než skoky.

Switch nebo normal?

Normal. Na switch jen po sjezdovce.

Prašan nebo slush?

Těžko říct. Oboje mám hrozně rád. Ale je ideální, že se to moc nepotkává, takže ideálně přes zimu prašan a na jaře slush.

Obtížnost nebo styl?

100% styl.

S hůlkama nebo bez? 

S hůlkama. Bez se mi to moc nelíbí. Je jen pár kluků, co bez nich umí jezdit a vypadá to dobře.

 

Díky moc za tvůj čas pro tvůj blog, haha.

Taky díky hlavně za tvůj čas, Króča.