Na lyže v karavanu

Share

Dnešní doba je nejistá. Otevřou se hranice, lyžařská střediska, budeme se moct někde ubytovat a jaká vůbec bude letošní zima? Otázek, na které v tuto chvíli asi nikdo nedokáže odpovědět, je spousta. První sníh už se nezadržitelně blíží a je tedy na čase přemýšlet, kde složíme hlavu, až vyrazíme na první běžky, skialpy nebo lyže.

Jak už název článku napovídá, nabízí se možnost vydat se za sněhem v karavanu. Odpadne tím starost se zajišťováním penzionu nebo hotelu. A pokud se neomezeně otevřou hranice, v karavanu budeš mít možnost cestovat Evropou za těmi nejlepšími sněhovými podmínkami. 

Pořízení karavanu samozřejmě něco stojí a cestování v něm nemusí být pro každého. Proto nejdříve doporučujeme si karavan půjčit a vyzkoušet.

K cestování v karavanu se váže spousta pouček, rad a tipů. Začíná to už tím, zda je lepší karavan (neboli obytný přívěs za auto), který se po zaparkování dá odpojit, nebo rovnou celý obytný vůz? Kde se vlastně dá s karavanem parkovat přes noc? Jak v karavanu funguje toaleta, voda, vaření a mnoho dalšího. Na spoustu těchto otázek ti odpoví blog na stránkách karavanista.cz.

Zimní karavaning skýtá jistá specifika a vyžaduje důkladnou přípravu, která se neobejde bez speciálního vybavení. Určitě nechceš, aby ti došla lahev s propanem a ty sis nemohl uvařit čaj, nebo zatopit. Při stupních pod bodem mrazu si také musíš dát pozor na zamrznutí vody v potrubí. A neméně důležité je i pravidelné větrání z důvodu snížení vlhkosti v karavanu.

Karavanem se jezdí většinou do kempu, kde máš veškeré služby včetně lyžárny, sušárny bot, sociálního zařízení, sprch, i společenské místnosti. Ale není to nutné. Karavan může být stejně nezávislý jako obytný vůz, pokud si ho dovybavíš elektrocentrálou, plynovým bojlerem, regulátorem plynu apod. Pak se nemusíš bát vyrazit přímo ke sjezdovce na „stellplatz”. Tyto kempovací parkoviště bývají vybaveny pouze výlevkou a kohoutkem s vodou. Jejich výhodou oproti klasickým kempům je, že se nachází přímo u sjezdovek a také jsou výrazně levnější. 

Přečti si 4 tipy pro zimní karavaning.