Marek Skála – letní příprava

Share

Marek ,,Mario“ Skála je 27-letý top český freeskier, který se účastnil Olympiády v Soči. Bohužel v posledních letech jeho kariéru provázejí zranění. Mario vyrůstal v Albrechticích v Jizerský horách se svým bratrem – dvojčetem Richardem.  Společně objížděli snowparky po širokém okolí a nesmazatelně se tak oba zapsali na českou freeski scénu.

 

Čau Mario, ty jsi se zatím jako jediný český freeskier dostal na Olympiádu. Bohužel tě ale v dalších úspěších stále brzdí nějaká zranění. Pověz nám jak na tom jseš aktuálně? Cítíš se už fit nebo tě čekají ještě operace?

Čau, snad už mě žádný operace nečekaj. Mám za sebou čtyři a myslim, že toho bylo dost . Cítím se fit, ale samozřejmě uplně 100% to není, proto už tomu nedávám tolik co dřív…

 

Zajímá mě letní příprava freeskiera. Co aktuálně děláš a jaké máš další plány na tohle léto?

Aktuálně jsem na cestě domu z Norska, kam jsem jel pracovat a lyžovat. Ale nahoře na severu v Tromsø mi auto vypovědělo službu, takže musim do Čech to nechat opravit. V norskym servisu bych se nedoplatil. Podle toho se budou odvíjet další plány. Buď se pak vrátim zpátky nebo budu tady v ČR. Párkrát si skočim do vody a možná si udělám výlet do L2A (francouzské středisko Les2Alpes pozn. redakce) za ostatníma co tam mají letní soustředko.

Foto: Martin Bernard


Vypadá takhle podobně každé tvoje léto? Nějaká brigáda, skákání do vody a ledovec? Nebo si dřív trávil například víc času v posilovně a na trampolínách? 

Dřív jsem trávil v podstatě celá léto skákánim do vody. K tomu nějaké ledovce a posilovna nebo kolo. Teď už je to celý jinak. Být živ jenom z freeskiingu je docela náročný a obzvlášť když se zraníte na delší dobu. Teď chodim do práce a mám i jiný zájmy, takže tomu nemůžu dávat tolik co dřív, každopádně jsem na lyžování nezanevřel.

Sochi, Foto by Zuzana Stromkova


Rychlý rozstřel:

Skok nebo Rail
skok

Hala nebo Ledovec
ledovec

Molitan nebo Voda
voda

Posilovna nebo Kolo
kolo

Trampolína nebo Slackline
trampolína

 

Pojďme se vrátit ještě k tomu Norsku, to mě docela zajímá. Vim, že jsi tam letos nebyl poprvé. Co tam děláš za brigádu a proč Norsko?

Předloni jsem byl u Klause Finneho (světově známý freeskier pozn.redakce) a jeho táty, kterej má bio farmu. Pak jsem tam ještě natíral baráky a dělal v lese. Loni jsem nejel kvůli věčnejm operacím a rehabilitacím s nohou, jelikož jsem chtěl být co nejdřív ready na ježdění. Letos jsem si jel dát hlavně trip nahoru na sever Norska. Norská příroda je jeden velkej úlet a sever okolo města Bodø a Tromsø jsou jedny z nejhezčích míst, na kterých jsem kdy byl. Ještě k tomu se tam dají vydělat dost slušné peníze i když děláte práci, kterou byste v čechách nikdy dělat nechtěli. Letos jsem sehnal práci v Tromsø na stavbě a potom v rybárně na Lofotach, což se mi fakt zamlouvalo…

Norsko


Je freeskiing stále pořád o zábavě nebo se z toho stává víc atletika a akrobacie? Jak to bylo v tvém případě, když jsi se připravoval na Olympiádu? Držel jsi se nějakého tréninkového plánu? Měl jsi třeba předepsaný jídelníček apod.?  

Asi záleží, jak to kdo vnímá. Pro spoustu lidí to je jak atletika. Já jsem díky bohu ze starý školy, kde šlo hlavně o to, se freeskiingem bavit a když sem se bavil, tak progres přicházel sám. Když se to dostane do fáze, že vyloženě něco trénuješ, přestává to být občas zábava a máš z toho spíš stresy. Tak to bejvalo občas před svěťákama a celkem ve stresu jsem byl i před OH, kdy jsem neměl vůbec natrénováno, protože jsem byl v jednom velkym kolotoči závodů a nebylo kdy moc jezdit si sám pro sebe. Jídelníček ani žádnej speciální tréninkovej plán jsem teda neměl. Snažil jsem se jen jezdit co to jde…

Road Gap session, Foto by David Karvay

Backflip, Foto by David Karvay

 

Díky moc. Jsme u konce. Máš nějaký moudro pro mlaďáky, poděkování nebo jiný sdělení:)?  

Díky tobě za prostor. A samozřejmě i sponzorům, který mě pořád podporujou – Snowpanic, BigShock,Quiksilver, Dakine.