Livigno – report

Share

Italské středisko Livigno je mezi našinci velmi oblíbené. A troufnu si říct, že to není jen kvůli lyžařským možnostem. Hlavní devízou je zejména to, že Livigno leží v bezcelní zóně. To znamená, že je zde extrémně levný alkohol, parfémy i pohonné hmoty.

 

 

 

 

 

 

Samozřejmě i lyžařsky má Livigno co nabídnout. Samotná vesnice leží v údolí, kde se po obou stranách se rozkládají dva areály, jeden s názvem Mottolino a druhý Carosello 3000. Dohromady čítají podle provozovatele okola 115 km szejdovek. Po odečtení různých traverzů, neupravených tratí apod. se sice číslo blíží spíše 75 km sjezdovek, ale i to je rozhodně dostatečné. Livigno nabízí moderní lanovky, široké sjezdovky a taky jeden z top evropských snowparků. Ten se nachází na Mottolino straně, ale i Carosello disponuje svým snowparkem.

 

Skipass pořídíte podle sezóny za 46, 43, 41 nebo dokonce 34,5 eur na den. Kromě toho nabízí Livigno různé akce. Jednou z nejznámějších je k ubytování skipass zdarma. Tato akce platí pouze na podzim od 26. listopadu do 24. prosince nebo na jaře od 15. dubna do 1. května. Je však podmíněna ubytovnáním v hotelu minimálně na 4 noci nebo ubytovnáním v apartmánech na 7 nocí.

Ještě jednou zajímavostí je příjezd do Livigna. Nejpoužívanější cesta vede přes tunel „Munt-La Schera“. Ten je otevřen 24 hodin denně, ale je pouze jednosměrný. Takže zde funguje střídavý provoz, který je řízen semafory. Vyjímkou jsou soboty v hlavní sezóně, kde je do 10 hodin tunel otevřen pouze pro výjezd z Livigna. A naopak od 11 do 18 hodiny je tunel volný pouze pro vjezd do střediska. Cena i za zpáteční průjezd je zhruba 35 eur, odvíjí se od sezóny, zda je den či noc apod.

Více informací na: livigno.eu