Jak vybrat lyžařské vázání

Share

Některé lyže seženeš v setu s vázáním. Ale u jiných si musíš koupit vázání zvlášť. To obvykle bývá případ i freestylových a freeridových lyží. U tohoto typu lyží jsou na vázání kladeny větší nároky, a proto si lyžaři raději vybírají vázání sami.
Jak tedy vybrat vázání, aby na lyže pasovalo, sedělo na tvoji váhu i lyžařské dovednosti?

2 nejdůležitější atributy při výběru vázání jsou vypínací síla zvaná DIN a šířka brzd.

DIN

DIN neboli vypínací síla vázání určuje, v jaký moment vázání uvolní lyžařskou botu (zjednodušeně, kdy ti při pádu lyže vypne). DIN tvoří stupnice čísel, například 3 – 11. Pomocí šroubováku je možné nastavit si DIN na jakoukoliv hodnotu v rozmezí této stupnice. Vypínací síla se nastavuje na špičce i patce vázání (alespoň u sjezdových vázání, u skialpinistických tomu bývá trochu jinak). Zjednodušeně si DIN stupnici můžeme vynásobit 10 a vyjde nám, že vázání s rozmezím DIN 3 – 11 se hodí pro lyžaře s váhou 30 až 110 kg. Pokud vážíme cca 70 Kg, pak by toto vázání bylo pro nás ideální. DIN bychom měli nastavený zhruba na 7, což je přesně uprostřed stupnice. Pružině ve vázání příliš nesvědčí, pokud je utažená na maximum, ideální je držet se zhruba někde uprostřed. Vázání ti správně (tabulkově) seřídí v každém lyžařském servise. Při nastavení je třeba zohlednit hned několik proměnných a to je váha a výška lyžaře, věk, lyžařské dovednosti i velikost boty. Tabulku, která ti pomůže se správným nastavením vázání najdeš zde. Na freestyle a freeride je však potřeba vázání dotahovat více, než je uvedeno v tabulce. Koukni i na tento článek, kde jsme nastavení vázání také probírali a ptali se i několika českých freeskierů.

Vázání ti profesionálně seřídí na počkání na elektronickém stroji s potvrzením za 199 Kč například ve všech servisech Happy Sport.

Profesionální stroj, který se používá k seřízení vázání.

Šířka brzd

Koupit správnou šířku brzd je logický krok, na který se však občas zapomíná. Pokud jsou lyže 90 mm široké, ale brzdy mají šířku jen 70 mm, pak máme problém, který vyřešíme pravděpodobně jen nákupem širších brzd. Ale ani příliš široké brzdy nědělají dobrotu. Kdyby nám brzdy přečnívaly přes lyže z každé strany třeba o 2 cm, tak hrozí, že nám v obloucích budou drhnout o sníh, můžeme si je snadněji ohnout, zaháknout o kalhoty apod.
Jaká je tedy správná šířka brzd? U lyží se udávají 3 rozměry (například 125/88/115 mm), které určují šířku špičky/středu/patky lyže. Při výběru vázání a obecně i při výběru lyží nás nejvíce zajímá prostřední údaj, neboli šířka středu lyže. Brzdy by měly mít minimálně stejný rozměr, jako mají lyže a maximálně mohou být zhruba o 15 mm širší než jsou lyže. Dejme si opět příklad. Pokud naše lyže mají šířku 88 mm, brzdy o šířce 88 mm by na ně měly pasovat. Ideální by byly brzdy o rozměru 90 mm, ať máme lehkou rezervu a maximálně bychom mohli zvolit 103 mm široké brzdy (širší už by zbytečně překážely).
U brzd se vždy udává vnitřní rozteč mezi dvěma brzdovými pacičkami. Bohužel každý výrobce měří trochu jinak, takže na některé lyže není problém nasadit i o pár milimetrů užší brzdy a na jiné je potřeba naopak volit o něco širší. Pokud se ale budeme držet rady „stejně široké, nebo max. až o 15 mm širší brzdy” měli bychom se vždy do správné velikosti trefit.

Tip na závěr: Pokud brzdy sedí hodně těsně (drhnou o boky lyží), je možné je silou roztáhnout trochu od sebe.