Henrik Harlaut – Raw story

Share

Švédský freeskier Henrik Harlaut před pár dny vydal raw edit z Kimbo sessions. Pro Henrika to byl poslední den ježdění, po kterém následovala dlouho očekávaná operace kolene. S kolenem měl Henrik problémy už od roku 2016, což mu však nezabránilo vyhrát X-Games, Dew Tour a sklízet další úspěchy. Ale to už trochu předbíháme. Nejdřív si pusť raw edit, na kterém Henrik vytasí triple cork i neskutečné bio/flat spiny z railu. A pak se podíváme očima Henrika Harlauta na jeho story.

Henrik Harlaut – raw story

„Narodil jsem se a vyrůstal ve Stockholmu a lyžovat jsem začal ve 2 letech. V 5 jsem začal se závodním lyžováním v brankách, ale v té době byla moje největší vášeň hokej. V 9 se moje rodina přestěhovala do lyžařského střediska Åre a tady to všechno začalo.

„V 11 jsem získal první sponzoring od Scott.” 

Pamatuju si, že úplně nejvíc šťastnej jsme byl, když jsme s mým bráchou poprvé projížděli snowparkem. Vždycky jsme hledali malé skokánky podél sjezdovky, ale teď tam byla celá sjezdovka plná překážek. Když se v Åre uskutečnil závod plný nejlepších freeskierů světa ”Red Bull Big Air”, řekl jsem si „s hokejem končím, tohle je to, co chci dělat.”

Takže místo hokejové branky jsme na zahradě postavili malý skok a dřevěný rail. S hokejem a lyžováním v brankách jsem ale úplně nepřestal, brácha mi řekl, že mi to pomůže i do budoucna, a tak jsem oba sporty dělal až do 15 let.

„První switch 1440 jsem odjel ve 14 letech.” 

V 10 jsem jel do Itálie na lyžařské soustředění, kde jsem v autobuse potkal Jacoba Westera. Ten mě v Itálii naučil backflip, odjel jsem ho na třetí pokus. V 11 jsem už získal první spozoring od Scott. Ve 13 jsem jel na US Freeskiing Open, sice jsem se nekvalifikoval, ale byla to dobrá zkušenost. Následující rok jsem se už dostal do finále a odjel svoji první switch 1260. Poté mě Jon Olsson pozval na svůj Invitational závod a tam se mi podařilo ustát switch 1440 (to mi bylo 14 let).

Závody mě vždy donutily dělat šílené triky, které ještě nikdo nedělal. Ale zároveň jsem si chtěl udržet svůj styl a vždy mě to táhlo k natáčení. Po segmentech ve filmech od Level 1 Productions, 4bi9 Media, Stept Productions, Poor Boyz Productions, Matchstick Productions, Field Productions jsme se spojili s mým nejlepším kámošem Philem Casabonem a začali natáčet B&E Show.

„Dopadl jsem sice perfektně, ale cítil jsem, že s kolenem je něco špatně.” 

V roce 2016 jsem na naší vysněné akci B&E Invitational jel moc rychle na skok a letěl hodně daleko. Dopadl jsem sice perfektně, ale cítil jsem, že s kolenem je něco špatně. Tušil jsem, že to nebude nic vážného, meniskus jsem měl operovaný už 2 krát, znám ten pocit. Tak jsem pokračoval v ježdění s lehčíma bolestma a na konci sezóny zašel za fyzioterapeutem. Koleno jsme měl pořád pevné a silné, a tak mi fyzio poradil dát kolenu odpočinek přes léto a že do začátku sezóny bude snad dobré.

Následující sezónu jsme začal World Cupem v Chile, který jsem vyhrál. Sice to nebylo úplně bez bolesti, ale lepší, než na konci sezóny. V závodech jsem pokračoval a šlo to dobře… vyhrál jsem další World Cup, Dew Tour, X-Games Big Air, stříbro na X-Games RealSki a zajistil jsem si místo na Olympiádu.

„Jít na operaci se mi nejevilo jako nejlepší nápad vzhledem k tomu, že jsem chtěl jet na Olympiádu.” 

Potom jsem měl dost blbej pád při natáčení v backcountry. Vrátil jsem se do Andorry, kde jsem začal chodit 5x týdně za fyzioterapeutem. Absolvoval jsem i magnetickou rezonanci, ale jít na operaci se mi nejevilo jako nejlepší plán vzhledem k tomu, že jsem chtěl jet na Olympiádu v nadcházející sezóně.

Začal jsem na sobě tvrdě makat. Dostal jsem seznam produktů s antioxidanty, abych zamezil otékání a bolesti v koleni. Změnil jsem jídelníček i trénink a cítíl jsem se SKVĚLĚ. Další zima byla jedna z nejlepších… 1. místo X-Games Big Air, 1. místo X-Games Slopestyle, 1. místo Slvsh Cup a 16. místo na Olympiádě.

Po Olympiádě jsem schystal vlnu kritiky ze švédských médií. I když jsem na Olympiádě „selhal”, věděl jsem, že moje lyžování je lepší, než kdykoliv předtím. Vydal jsem se do Andorry na 3 měsíce šlapat a stavět skoky v backcountry (nakonec jsme postavili 35 různých skoků) a dokončit tím moje video „The Regiment”. Pak jsem zajel do LA za klukama ze Stept Studios, který mi dali záběry dohromady a já měl čas trochu dobít baterky.

Následovala Jossi Wells Invitational, kde jsem vyhrál ocenění best overall skier”, ale cítil jsem, že problémy s kolenem začínají být dost vážné. Už bylo ale stejně pozdě, abych šel na operaci, tak jsem se rozhodl, že jednu sezónu ještě dám. Jezdil jsem naplno, ale nechtěl jsem jít za hranu a víc jsem poslouchal svoje koleno. Rozhodl jsem se taky říct mým kámošům a sponzorům o plánované operaci, aby mě to donutilo dodržet slovo a opravdu operaci podstoupit. Jinak vím, že bych to oddaloval a jezdil stále dál. No a po Kimbo Sessions konečně nastal ten správný čas.


Operace proběhla úspěšně a já to považuju za nový start mojí kariéru. I proto jsem se rozhodl ostříhat si vlasy. Po 10 letech s dredama je to docela dobrý pocit:).


Henrik Harlaut

10 medailí z X-Games
Datum narození: 14. srpna 1991
Hometown: Åre, Sweden
Homeresort: Grandvalira, Andorra
Sponzoři: Monster EnergyArmada SkisOakley EyewearLook BindingsFulltilt BootsD-Structure.comBlue-Tomato.com, Ubisoft
Spolupráce: Inspired Media Concepts

Sleduj Henrikův Instagram, ať víš, kde se opět postaví na lyže.