Freeski & SNB Premiere 3 – report

Share

Freeski Premiere 3 – Radlická kulturní sportovna, 1.10. 2020…. Jo, všechno bylo ready a den před spuštěním události, plakátu a všeho kolem se zas přitahujou Covid šrouby. Nakonec to radši balíme a dobře děláme, v den akce mohlo být uvnitř 50 lidí. To bychom to promítali asi celý odpoledne, aby to každej viděl. 

No nic, všechno zlý je k něčemu dobrý. Šimba se rozhodl film nepouštět ven do světa a naopak mu dát ještě další péči během následující zimy. Přibyly tak dva street party ze severu a z Prahy a spoustu dalších triků. Akci jsme taky přesunuli s podporou hlavního partnera Horsefeathers do Kasáren Karlín se skvělym velkym plátnem v letním kině, bezednym barem a ochotou nám vyjít vstříc uplně ve všem – díky Majdě s Matějem a všem ostatním Kasárenskejm! 

Foto: Lukáš Oujeský

Přípravy probíhaj poměrně tradičně, všechno je v pohodě, na každou věc máme spoustu času.. jasně, takže poslední tejden jsme ve stresu, že nic nestíháme. Prosim teda aspoň ostatní autory filmů, který se promítaly, jestli bych je od nich mohl mít nejpozději den před akcí. Dopadá to tak, že mám tři, když vyrážim v pátek z domu (promítalo se jich 6). Šimba klasicky renderuje poslední verzi v den akce, problémy s postprodukcí hlásí taky Fanda s Gapinem z Laaxu a Rusty Toothbrush nevim, co dělaj. Nakonec to dopadá tak, že dva filmy stahuju hodinu a půl před promítáním ve stánku u vstupu – no klasika. 

Foto: Lukáš Oujeský

Co mám ale na tom celym dni rád, tak to, že už od rána jsem tak lehce nervózní a vlastně nevim, jaký to všechno bude, jestli přijdou lidi, jestli bude ok počasí a vůbec. Ve dvě začínáme chystat areál, kolem šestý už se trousej první lidi, kupujou tombolu a stíháme i pokecat. Postupem času to vypadá tak, že už od prodeje tomboly často nestíháme zvednout ani hlavu a nakonec si to sedá tak, že promítání posouváme jen (!) o 15 minut, krása. 

Foto: Federico Grego

Mezitim nám se speakováním pomáhá Maty Vránek – co by to bylo za freeski akci bez Matyho, co? Taky si mezitim u Dušanovýho vanu (toho z filmu) můžete dát skvělý pivko Man and Wolf, který je produkovaný snb srdcařem Gumbym. No a prostě se na to promítání připravit dle vlastního uvážení – známe se, jak většinou na těch premiérách vypadáme.

Foto: Lukáš Oujeský

Po úvodním spotu Horsefeathers na novou kolekci přichází na řadu Matěj Perný se svou streetovkou Return – já jsem nadšenej, spoustu spotů znám, Matěj dělá pěkný triky a nakonec to končí dlouhatánskym double kinkem, na kterej už to pořádně vře – supr! (Video už je zároveň venku tady.)

Foto: Michal Prouza

Je čas přezout výbavu, jde se na projekt Matěje Slavíka a Dušana Kříže, kterej se jmenuje hodně originálně DuMa. Je to věc plná snowboardingu z českých hor a všechno to náramně baví. Kluci totiž uměj skvěle snowboardovat. Jestli se ptáte, kdy to bude online, tak nebude. Exkluzivitou tahle premiérka jen oplývala! 

Původně ztracenej projekt Fandy Hořejšího na odepsanym počítači se nakonec necelej týden před premiérou zachránil a my se tak mohli s chutí podívat na ježdění v Pro Line v Laaxu po zavření vleků a poctivý každodenní šlapačce, originální využití skladu překážek nebo BC v passech, kterých je ve Švajcu spousta! Krásné. 

Foto: Federico Grego

Na řadu jde prašan, prašan a zase prašan z kanadský Britský Kolumbie, z místa prašanu zaslíbenýho – Revelstoke. Koubek Steklý, Jochen Kobr a Martin Janda už tam pár let žijou a tak maj jejich lokální terén poctivě najetej na skůtru i na lyžích. Supr přísný lajny, pillows – každej pow lover si přišel na svoje. 

Už po několikátý tenhle večer si mikrofon bere Dušan, aby konečně představil jeho crew Rusty Toothbrush, se kterou celou zimu natáčel jejich novou věc – Two Vans No Plans. Kluci spolu strávili snad 3 nebo 4 měsíce v kuse ve dvou obytňákách a prosrmděli se až ke skvělýmu filmu, kterej určitě bude atakovat top 3 letošních světovejch snb filmů. 

Foto: Michal Prouza

No a protože to se Šimbou organizujem, tak co by mělo přijít na konec jinýho než Slav and Friends. Šimba zve pod plátno všechny protagonisty, děkuje se všem, žvatlá něco kolem, ale stejně už to každej chce vidět, že jo. Hodnotit celej film moc nechci, protože jsem Šimbovi koukal tak trochu přes rameno celou dobu a hodnocení asi necháme na někom jinym. Spíš řeknu, že jsem si každej den točení hrozně užil a je mi ctí, že i se svym ježděním si člověk může takhle jednou za rok připadat jako hvězda, když mu kamarádi dělaj bordel. Díky za to všem! A díky všem, kdo ten bordel dělali celou dobu! 

Foto: Federico Grego

Po filmech pak přichází na řadu tombola, která je tradičně nabitá věcma od našich sponzorů, který vyjmenuju na konci. Musíme uvést na pravou míru, že tombola fakt cinklá nebyla, i když si to plno lidí myslelo. Prostě když na akci znáš minimálně každýho druhýho, tak je logicky dost pravděpodobný, že holt někdy vytáhneš lístek s číslem někoho svýho známýho. A jestli jsi náhodou nevyhrál, tak buď v poho (máš tam tu slevu na Horsefeathers, viď) – podpořil jsi nám tuhle akci, což je nakonec super výhra, protože věříme, že jste si to všichni užili!

Pokud si náhodou něco nepamatujete, v rámci našeho podcastu Tupý hrany Šimba vytvořil vlog z nasbíranýho materiálu během akce. Za support toho, co děláme se na to můžete kouknout na www.patreon.com/tupyhrany

Na závěr musíme poděkovat všem partnerům, který nám právě s tou tombolou a všim okolo hodně zásadně pomohli. Takže díky Horsefeathers, Armada, Northwave, Drake, Freeskier.cz, Snowpanic, Out Of, Insta 360, Big Shock! a Kasárna Karlín! 

A já, Króča, taky děkuju každýmu, kdo dorazil a užil si to s náma, bylo to zase až dojemný, kolik vás tam všech bylo! 

Foto: Federico Grego

Šimba: Hezky si to napsal Króča! Já bych chtěl taky hrozně poděkovat všem, co přišli, jezdili, natáčeli a podpořili premiéru nebo projekt, moc to pro mě znamená! Kdo akci nestihl, nezoufejte – 22. října bude v Kasárnách repríza Slava, k tomu zámořskej streetovej film Most Gutter od Strictly a jako zlatej hřeb večera bude figurovat The Roots od Faction Skis. Slav and Friends bude k vidění ještě 6. října a 13. listopadu v Bratislavě, online premiéra proběhne 5. prosince na newschoolers.com. Těšit se můžete ještě na limitovanou photo/story book, ve který uvidíte skvělý fotky od Lukáše Oujeskýho z natáčení streetů v Praze, který si zatím držíme pod pokličkou. Díky, ahooj <3

Kompletní fotogalerku najdeš na FB Freeskier.cz

Foto: Federico Grego