Druhy lyží – slalomka, all-mountain, twintip

Share

Nadšený lyžař má doma často hned několik párů lyží, pokud mu to místo a finance dovolí. A je to z jednoho jednoduchého důvodu. Každé lyže se hodí na jiný typ terénu.
Pojďme se tedy podívat, v čem se jednotlivé lyže liší a do jakých podmínek jsou vhodné.

SLALOMKA, OBŘAČKA

Na tento typ lyží se ve Freeskier.cz nespecializujeme, takže je probereme jen okrajově. Jedná se o úzké lyže, vhodné na tvrdý upravený povrch, pro zkušené lyžaře. Slalomová lyže je více vykrojená (má menší rádius), je kratší a tím pádem vhodná na krátší oblouky. Obřačka (lyže vhodná na obří slalom) je dlouhá, tvrdá, s delším rádiusem, vhodná na rychlou jízdu a dlouhé oblouky.

Doporučená délka: u slalomky cca -20 cm, obřačka naopak delší, než výška postavy
Obvyklá šířka: 60 – 70 mm
Vhodný terén: upravená tvrdá sjezdovka
Příklad slalomových lyží a obřaček

ALL – MOUNTAIN

All-mountain, all-round, all-terrain. Každý výrobce si zde vymýšlí vlastní název, ale v podstatě jde o univerzální lyže na sjezdovku. Často se dělí na All-round (užší střed) a All-mountain (širší střed), ale pro zjednodušení jsme to shrnuli do jedné kategorie. Naprostou většinu modelů, které potkáš na svahu, lze do této kategorie zařadit. A to ať už se jedná o rekreační modely pro začátečníky, nebo drahé top modely. My ve Freeskier.cz vybíráme do All-mountain kategorie širší modely od 80 do 100 mm, které fungují na sjezdovce a zárověň si s nimy užiješ i prašan.
Doporučená délka: -15 až -5 cm
Obvyklá šířka: 70 – 90 mm
Vhodný terén: sjezdovka a lehčí terén
Příklad all-mountain lyží

FREESTYLE

Freestyle lyže jsou určené pro jízdu ve snowparku. Mají ohnutou nejen špičku ale i patku lyže. Proto se jim říká také „twintip“. Na těchto lyžích se skáče a dělají se nejrůznější triky. Často jsou na nich použity širší hrany a celkově by se mělo jednat o odolné lyže, které zvládnou dopady a nárazy. Vázání se montuje blíže středu lyže, někdy až na úplný střed, aby byly vlastnosti pro jízdu popředu i pozadu identické. Freestylové lyže jsou hodně univerzální, klidně s nimy můžeš trávit celý den na sjezdovce a krájet carvingové oblouky. Díky větší šířce si poradí i s hlubokým sněhem.

Doporučená délka: -10 cm až na výšku postavy
Obvyklá šířka: 80 – 100 mm
Vhodný terén: snowpark a sjezdovka
Příklad freestyle lyží

FREERIDE

Toto je nejširší typ lyží. Na sjezdovce nefungují moc dobře, ale v prašanu je to jiná písnička. Freeridové lyže mývají šíršku pod patou okolo 110 – 120 mm a vybírají se delší, než je výška postavy. Jedná se tedy o pořádný kus lyží, které vyžadují i zkušenějšího lyžaře.

Doporučená délka: delší než výška postavy
Obvyklá šířka: 100 – 130 mm
Vhodný terén: hluboký sníh
Příklad freeride lyží

SKIALP

Skialpinismus se dělí na několik pod odvětví a tím pádem sem spadá i velká škála lyží od úzoučkých párátek až po freeridové kousky. Probrat podrobněji celou skialp kategorii by vydalo hned na několik článků. Jeden společný jmenovatel však všechny typy skialp lyží mají. A to je lehká váha. Ta je pro výstup opravdu důležitá. Skialpové lyže obvykle mají výřez na patce, kam se stoupací pás uchytává a někdy je podobný výřez i na špičce.

Doporučená délka: -15 cm až výška postavy
Obvylá šířka: 70 – 100 mm
Vhodný terén: upravená sjezdovka až prašan, dle konkrétních lyží
Příklad skialp lyží

Snad jsme ti pomohli se v jednotlivých typech lyží trochu zorientovat. Kromě e-shopu máme i kamennou prodejnu v Praze. Zastav se tam za námi a na místě si můžeš všechny lyže prohlédnout a osahat. Těšíme se na tebe.