Délka freestylových hůlek

Share

Správná délka hůlek… u klasického lyžování je to jednoduché. Pokud chytnete hůlku, loket by měl svírat pravý ůhel. Na správnou délku hůlek existují dokonce i různé výpočty jako například výška postavy x 0,7. My se ale chceme v dnešním článku zabývat hůlkami na freestyle, neboli lyžování ve snowparku, skákání a jibování. Už název freestyle napovídá, že zde žádné pravidlo na správnou délku hůlek nebude. Někteří jezdci jezdí dokonce uplně bez hůlek.

Jak zvolit freestylové hůlky?

Jednoduchá odpověď zní určitě kratší, než na klasické lyžování. Kratší délka hůlek je především kvůli bezpečnosti. Při špatném dopadu se vám může delší hůlka vzpříčit a můžete si ji tak nechtěně zapíchnou například do břicha. Dále jsou kratší hůlky lepší i kvůli technice triků. Zkuste se roztočit s hůlkami dlouhými 130 cm a to samé udělat s hůlkami dlouhými 90 cm. Rozdíl ve váze a obratnosti okamžitě poznáte.

Postava: 178 cm, hůlky: 90 cm

Postava: 178 cm, hůlky: 100 cm

Univerzální rada? Stále jsme se však nedostali ke konkrétní délce hůlek. Z naší zkušenosti bychom volili hůlka sahající někam do pasu. U kterých budeme mít jen mírně pokrčenou ruku. U kratších pak téměř nataženou ruku. Ještě kratší hůlky už by postrádaly smysl. Zjednodušeně se u většiny postav tato naše doporučená délka hůlek pohybuje okolo 100 cm. 90 cm u menší postavy, 110 cm u velkého čahouna.

Délka je však velice individuální, každému vyhovuje něco trochu jiného. Abychom měli pár příkladů z praxe, zeptali jsem se několika top českých freeskierů, jakou délku hůlek používají oni. Většinou mají kluci okolo 180 cm. Pouze Vojta a Šimon se trochu vymykají.

Marek ,,Mario“ Skála

Zdaaar hele mám 100 cm občas 110 cm.

Pepe Kalenský

Čau mám hůlky 90 cm.

Robin Holub

 95 – 100 cm

Šimon ,,Šimba“ Bartík

 Čuus, používám 105-110 Leki s nacvakávacíma poutkama co mám v rukavicích.

Vojta Břeský

 Teď mám 80 cm a je to uplně super. Mám teda teleskopické, že se dají i prodloužit. Takže ještě víc super. Dlouhé hůlky se pletou.

A ještě tu máme poslední příklad, který dokazuje, že hůlky na freestyle není zase tolik potřeba řešit. Vyberte prostě ty, které vám budou příjemně sedět.

Dan Hanka

 Délku? Tak to vůbec nevím. Vždycky to od oka uříznu, jak mi to přijde tak nějak pohodlný.

Víte jak si vybrat freestyle/freeride lyže?