6 tipů, jak přežít karanténu

Share

Nouzový stav se táhne už pěkně dlouho a všem nám leze na mozek. Dali jsme proto dohromady 6 tipů, se kterými si trochu zkrátíš čas a navíc uděláš něco pro svoje lyžování.

1. Postarej se o vybavení

Na hory se jen tak nedostaneme, takže je čas kouknout na lyžařskou výbavu a trochu ji dát do pucu. O tomto tématu by se dalo mluvit a psát dlouho, takže tady jsme pro tebe připravili celý článek jen k tomuto bodu.
Ve zkratce to ale proberem i tady. Vem si vlhký hadřík a otři veškeré nečistoty z lyží, z vázání i bot. Zkontroluj přitom, jestli nemáš popraskané hrany nebo díry ve skluznici, zda nemáš ohnuté brzdičky a jestli všechny přezky fungují, jak mají. Podobně můžeš zkontrolovat i škrábance na lyžařských brýlích a funkčnost dalších věcí. Až budeš mít lyže očištěné, navoskuj je. Vosk lyžím nikdy neuškodí. I bez profi voskovacích pomůcek, si lyže můžeš navoskovat, stačí ti k tomu svíčka, stará žehlička a noviny, které si rozložíš pod lyže, ať rodiče nemají navoskovanou podlahu :).
Pokud máš v plánu voskovat alespoň párkrát za sezónu, vyplatí se investovat do žehličky, základní sestavy vosků a kartáče, které najdeš třeba na Happy Sport eshopu.

2. Udrž se fit

Lyžování je fyzicky náročný sport. Aby se ti lyžovalo s lehkostí a předešel jsi zraněním, je důležité mít silné nohy, naposilované zádové svaly a hlavně mít pevný „core” – vnitřní svaly.
Doma ti tedy nic nebrání v tom, udělat každý den pár kliků, dřepů a dalších cviků. Pro inspiraci můžeš sledovat Instagramový profil amerického freeridera Johna Collinsona, který pravidelně přichází s nápaditými cviky s použitím skateboardu, tenisek a dalších netradičních pomůcek.

3. Balanční pomůcky

Tady navazujeme na předchozí bod. Různé balanční polštáře, míče a podložky ti pomůžou zpevnit svaly a zároveň zlepšit balanc, který se ti bude hodit na railech i dopadech. Jednou z nejoblíbenějších balančních pomůcek je BOSU. Jedná se o speciální půlmíč, který, jak už název napovídá, můžeš používat z obou stran (BOSU = Both Sides Up). A cvičení nemusí být vždy nuda, na BOSU můžeš trénovat odrazy i rotace o 180 a 360 .

4. Sepiš si trick list

Až budeš z posilování unavený, sedni ke stolu a sepiš si seznam triků, které bys chtěl příští rok odjet nebo vypilovat. Začni s lehčími triky, které už umíš a přidej k nim nové graby. Pokračuj s obtížnějšíma rotacema nebo trikama na switch a na závěr seznamu můžeš přidat i unnatural rotace a flipy přes hlavu. Seznam by měl být realistický, ale zároveň motivační. Zvaž svoje možnosti a napiš tam ty triky, o kterých si myslíš, že bys je mohl dát. Pokud máš k dispozici trampolínu, není na co čekat a triky můžeš rovnou začít zkoušet nanečisto.
S příchodem zimy nezapomeň vytáhnout seznam a zkus se podle něj řídit. Triky si můžeš postupně odškrtávat a na konci zimy uvidíš, co se ti podařilo splnit a co ne.

5. Edit a fotky

Teď máš spoustu času projít si dokumenty v počítači. Koukni, zda máš z letošní zimy nějaké fotky a videa. Roztřiď je, promaž a ulož si je do složky. Pokud budeš někdy žádat o sponzoring, vyplatí se ti mít všechny fotky přehledně srovnané. Ale i pokud nemáš takové ambice, tak za pár let bude celkem zábava prohlížet si první odjeté triky i nepovedené pokusy. Jestli máš nějaké záběry, zkus je sestříhat do editu. Neboj se toho, základní střih zvládneš sám a nebudeš se muset na nikoho spoléhat. Střihacích programů je spousta, od oblíbených Final Cut a Premier Pro (za tyto programy se však platí) po jednodušší aplikace, které se dají stáhnout i zdarma (pokud máš Mac, hledej například iMovie). A na první pokusy ti v pohodě postačí i telefon.

Pro inspiraci koukni třeba na insta edity od Šimona Bartíka.

6. Zahrada – trampolína a jib

Tento bod jsme zařadili až na konec. Pokud máš k dispozici zahradu, tak se asi úplně nenudíš. Pokud ti to rodiče dovolí, trampolína je nejlepší možnost, jak zkoušet triky a zlepšovat koordinaci. Když k tomu přidáš ještě zahradní jib na zkoušení railových triků, tak je to úplná paráda. Na zahradě si můžeš nainstalovat ale třeba i slackline, která ti taky pomůže zlepšit balanc a zabaví tě na dost dlouho.

Matěj Švancer a jeho domácí profi trampolína.

Šimon Bartík má na chatě postavený rozjezd a dopad z kartáčů a plastovou rouru na jibovaní.

Věcí, které může freeskier dělat je určitě více. Dej nám vědět do komentáře, co děláš právě ty a na Instagramu nás označ pomocí @freeskier.cz, ať vidíme tvůj progres na trampolíně nebo zahradním jibu.

1 Comment

Autor článku - Ondra Beneš 05/05/2020 - 14:26

Tyhle kartáče se používali dřív na některých sjezdovkách. Zkus napsat do FB skupiny „Freeski Help” nebo na stránka BigAir.cz. Třeba bude mít někdo kartáčů více.

Post Comment